Friday, July 17, 2009

Artikal @ Sinar


Artikel ini disiarkan di www.sinarharian. com.my pada hari ini di EDISI PerakGolongan pendidik digesa berubah untuk capai kecemerlangan

TAIPING - Seminar Peningkatan Profesional Guru Cemerlang Negeri Perak 2009 telah berlangsung dengan jayanya apabila seramai 177 guru cemerlang dari Zon Utara iaitu Larut Matang, Kerian, Kuala Kangsar, Hulu Perak dan Kinta Selatan berkumpul mendengar amanat Pengarah Pelajaran Perak. Pengarah Pelajaran Perak, Mohd Radzi Abd Jabar berkata, semua guru cemerlang perlu berganding bahu meningkatkan pencapaian di sekolah masing-masing dan seterusnya melonjakkan kedudukan negeri ini ke tangga yang lebih baik. Menurutnya, pihak sekolah terutama guru cemerlang perlu memainkan peranan dalam meningkatkan kedudukan prestasi negeri ini berbanding negeri lain. “Antara aktiviti yang sering dijalankan adalah program latih tubi, ceramah motivasi, bacaan Yasin, ceramah ibu bapa, kelas tambahan, hari terbuka ibu bapa dan banyak lagi, tetapi ia masih di tahap yang sama. “Ini kerana cara serta kaedah yang dijalankan adalah sama dan di sinilah guru yang cemerlang memerlukan kaedah lain untuk menarik minat pelajar sekali gus menjadikan aktiviti itu cemerlang,” katanya ketika menyampaikan ucapannya pada Seminar Pe�ningkatan Profesional Guru Cemerlang Negeri Perak 2009, di sini.

Mohd Radzi berkata, sesuatu itu tidak cemerlang sekiranya masih di tahap yang sama atau tiada perubahan. “Contohnya, jika seseorang itu meletakkan sasarannya 70, maka pencapaiannya adalah 75 itu cemerlang. Tetapi jika disasarkan 70 dan akhirnya mendapat 65, itu adalah masalah,” katanya. Beliau berkata, setiap orang mempunyai petunjuk prestasi utama (KPI) masing-masing berdasarkan rekod-rekod terdahulu, tetapi ia gagal menterjemahkan angka tersebut, kerana program yang dijalankan adalah biasa. “Program yang dijalankan tidak memberikan input baru, kaedah baru dan sebagainya dan ini juga diakui oleh guru besar dan pengetua. Pihak sekolah perlu membuat perbandingan dengan sekolah berhampiran sebagai pesaing dalam meningkatkan prestasi sekolah. “Saya berharap pihak sekolah dapat menyusun atur semula strategi yang diluluskan agar mengandungi input yang lebih mencabar minda dan kreatif,” katanya. Mohd Radzi berkata, guru perlu menumpukan 30 minit perhatian kepada seorang pelajar dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P) terutama kepada pelajar yang akan mengambil peperiksaan. “Jika dahulunya, banyak masa dihabiskan dengan berbual, cuba ambil masa tersebut mendampingi pelajar atau berbincang secara profesional, tentang pemantauan, inovasi dalam pendidikan dan sebagainya,” katanya.

Beliau berharap dengan peluang yang ada, guru cemerlang mesti ke hadapan tanpa perlu disuruh dan memberi fokus menceburi pertandingan atau apa sahaja sama ada bidang kokurikulum atau akademik . “Dengan adanya fokus, ia akan mempunyai matlamat untuk dicapai, maka guru-guru tahu pencapaian yang mereka mahukan bagi tahun tersebut. “Sasaran ini juga perlu diberitahu kepada pelajar supaya mereka turut merealisasikan harapan serta misi sekolah ke arah peningkatan prestasi ke tahap yang cemerlang,” katanya.

0 comments:

Post a Comment

 

MGC NEGERI PERAK Copyright © 2008 Black Brown Pop Template by Ipiet's Blogger Template